Apam Karamel Tanpa Telur
Source : Kak fida myresipi
Bahan-bahan
- 150 g gula pasir
- 250 ml air
- 150 g tepung gandum*
- 1 sk baking powder*
- 1/2 sk bicarbonate of soda*
- 75 g gula halus(kurangkan jika tak makan dgn kelapa putih)
- 2 sb susu sejat
- 2 sb mentega cair
- 1 sk esen vanilla
- sedikit minyak masak untuk mengoles acuan lompang
- kelapa parut putih dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan.
Cara-cara
- Sediakan gula hangus dgn menggoreng gula pasir hingga kecoklatan dan tuang air sedikit2 hingga cair.Sejukkan.
- Ayak bahan2 bertanda* ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan gula halus.Tuangkan air gula hangus sedikit2 dan kacau rata.Masukkan susu,esen dan mentega cair dan kacau lagi hingga sebati dan tak berbintil2.
- Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak dan panaskan di dalam kukusan sebentar.Tuang adunan 1/3 penuh acuan lompang.Kukus selama 10-12 min.Angkat dan sejukkan.
- Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus
No comments:
Post a Comment