Saturday, 3 September 2011

Tepung Pelita

 


Bahan - bahan:


1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 sudu besar tepung beras (rata)
1 bj kelapa diperah menjadi 4 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dengan sedikit air
sedikit kapur dan sedikit garam


Cara - cara:


Tepung:
  1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh sehingga sebati
  2. Masakkan adunan dan kacau hingga masak dan berkilat.
  3. Bila dah masak masukkan ke dalam acuan yang disukai.
  4. Tabur sedikit gula di atas adunan tepung tadi.


Santan:
  1. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
  2. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
  3. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
  4. Sejukkan



    Sumber: yani

    No comments:

    Post a Comment