Friday, 2 September 2011

Kuih Seri Muka



Bahan-bahan ( size loyang 22cm )


Bahan lapisan bawah:-
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak
Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan atau 1 st pandan paste)

Cara-cara

Untuk lapisan bawah:

  1. Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  2. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
  3. Toskan beras pulut. Tak perlulah lama.
  4. Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  5. Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  6. Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
Untuk lapisan atas:
  1. Pukul gula bersama telur hingga kembang / pukul sebentar pun boleh.
  2. Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi
  3. Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. 
  4. Tapis adunan dan masukkan ke dalam loyang berisi pulut tadi. Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air daripada penutup kukusan tidak menitik ke dalam loyang atau tutup penutup kukusan dengan kain.
  5. Pastikan air kukusan telah mendidih. Bila dah letakkan loyang, api perlu sederhana. Kukus selama 45min atau 1 jam.
Note:
  • Pastikan kuih betul2 sejuk supaya mudah dipotong. 
  • Potong menggunakan pisau plastik supaya cantik. 
  • Adunan ini agak tebal utk kedua-dua lapisan. Boleh dikurangkan 1/4 daripada adunan.

No comments:

Post a Comment